Запрошуємо Вас переглянути блог Синівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

суботу, 3 листопада 2012 р.

Із батьківської криниці



Синівська ЗОШ І-ІІІ ступенів тісно співрацює з районним Будинком для дітей та юнацтва. Протягом вересня у РБДЮ проводилася Всеукраїнська експедиція «Моя батьківщина – Україна». Наш навчальний заклад представив на конкурс дослідницьку роботу «Весілля середини ХХ століття в селі Синівка». Пошуковий загін, учасниками якого є учні 7- 9 класів, протягом місяця на основі матеріалів шкільного музею та спогадів старожилів зібрав чимало  інформації про це обрядове свято. Пропонуємо нашим читачам на мить  перенестися в минуле століття .
Першим етапом весільної обрядовості було сватання. До дівчини приходив парубок із старостами. З собою вони приносили хлібину. Староста вів вступну мову про куницю, слід якої привів їх саме до цієї хати. А то була ніяка не куниця, а красна дівиця, яку вони хочуть висватати . Якщо батьки були згодні на це, то забирали хлібину, а красна дівиця в’язала жениха найкращою з своїх хусток, а старостів – рушниками.
Далі відбувалися оглядини, випікання короваю, запрошення на весілля. Весілля відбувалося у неділю. Головними особами на ньому були молодий та молода, а також представники їх поїзда. До групи молодої входили молода, її батьки , брат (він же дружко), сестра 6-8 років (вона є світилка), старша дружка, дружки, свашка та припрошені на весілля. Група нареченого складалося з молодого, старшого боярина, боярів (2-3 чоловік), страшої свашки, сестри 8-10 років , свашок (2-3 жінки), старости, дружка, троїстих музик.

Киян Ірина, учениця 8 класу,
газета учнівського самоврядування "Пульс"

Немає коментарів:

Дописати коментар